Izzina, kādus ēdienus liepājnieki cēla galdā pirms 300 gadiem

Izzina, kādus ēdienus liepājnieki cēla galdā pirms 300 gadiem

Nedēļas nogalē Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejā “Hoijeres kundzes viesu nams” Kungu ielā 24 ar ēdiena gatavošanas paraugdemonstrējumiem un degustāciju interesentus priecējašefpavārs, kulinārijas raidījumu vadītājs un ēdiena izzinātājs Mārtiņš Sirmais.

Mārtiņš Sirmais klātesošajiem stāstīja, kādi ēdieni tika celti galdā, kādi bija gatavošanas ieradumi un kādas bija viesu vēlmes aptuveni pirms 300 gadiem. Šefpavārs arī dalījās informācijā par to, kā izpaužas ēdiena kolektīvā atmiņa, kas nosaka konkrētas sabiedrības grupas ēšanas ieradumus.

Uzdodot un rodot atbildes uz jautājumiem, veidojās dzīva un intereses pilna saruna starp sanākušajiem un šefpavāru, kas turpinājās arī vēlāk, jau tiesājot gardos ēdienus un dzērienus.

Klausītāji tika cienāti ar smeķīgām zivju uzkodām, kas tapa turpat stāstījuma laikā uz Hoijeres kundzes viesu istabas lielā galda. Vēlāk, jau kroga telpās un atmosfērā, galdā tika celts turpat Hoijeres nama krāsnī gatavots sautējums, sāls kažokā cepta forele un rudzu maizes kvass.

Paralēli ēšanas priekiem Hoijeres krogā uzstājās vijolnieks Dzintars Beitāns un ģitārists Egons Kronbergs ar lieliskām īru mūzikas skaņām, tādā veidā radot patiesu un dzīvu kroga atmosfēru.